W ostatnim czasie w woj. łódzkim, jak również w całej Polsce i całej Europie, odnotowywany jest wzrost zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu A. W 2017 r. w Polsce na WZW A zachorowało 3014 osób (w 2016 r. – 35). W 2017 r. w woj. łódzkim zgłoszono 260 przypadków (zapadalność 10,48), natomiast w roku 2016 – 2 przypadki (zapadalność 0,08). Zapadalność na WZW A była w roku 2017 ok. 130 razy większa niż w roku 2016.
Wzrost zapadalności na WZW A w woj. łódzkim obserwujemy od marca 2017 r. Szczyt zachorowań odnotowano w okresie letnim, na przełomie lipca i sierpnia, jednak zwiększona liczba przypadków WZW A utrzymuje się nadal. Od początku 2018 r. do końca marca w woj. łódzkim zarejestrowano 26 zachorowań na WZW A.
Zachorowania początkowo dotyczyły mężczyzn mających kontakty seksualne z mężczyznami, a następnie objęły inne grupy ludności.
Wirusowe zapalenie wątroby typu A to ostra choroba zakaźna wywoływana przez wirus zapalenia wątroby typu A (HAV), odpowiedzialny za ostre stany zapalne i uszkodzenie miąższu wątroby. Ludzie są jedynym rezerwuarem tego wirusa.
Do zakażenia dochodzi głównie poprzez:
- kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa znajdującego się na nieumytych po wyjściu z toalety rękach)
- spożycie skażonego pożywienia (np. niemytych owoców) i skażonej wody
- kontakt seksualny z osobą zakażoną lub chorą
Okres wylęgania choroby wynosi przeciętnie 30 dni. Choroba zaczyna się nagle, a jej przebieg zależy od wieku chorego. Łagodniej przebiega u dzieci, ciężej u dorosłych. Główne objawy to osłabienie, bóle głowy, nudności, wymioty, stany podgorączkowe, bóle stawowe, objawy grypopodobne. Następnie pojawia się najbardziej charakterystyczny i widoczny objaw choroby – żółtaczka (zżółknięcie skóry i twardówek oczu), której może towarzyszyć powiększenie wątroby. Żółtaczka utrzymuje się od 1 do kilku tygodni.
Metody zapobiegania:
- przestrzeganie zasad higieny osobistej
- mycie rąk po wyjściu z toalety
- mycie rąk przed przygotowaniem posiłków i przed jedzeniem
- szczepienie osób zatrudnionym przy dystrybucji i produkcji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi
- szczepienie dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym i młodzieży, które nie chorowały na WZW A
- szczepienie osób wyjeżdżających do krajów o wysokiej i pośredniej endemiczności zachorowań na WZW A
źródło: WSSE w Łodzi