Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Za dużo solisz? Czym to może grozić?

MedExpress Team

Alicja Dusza

Opublikowano 17 marca 2015 13:11

Za dużo solisz? Czym to może grozić? - Obrazek nagłówka
Polacy spożywają dwa razy więcej soli niż zalecają specjaliści od żywienia. Dlaczego sól jest groźna i czym może grozić spożywana w nadmiarze?
[caption id="attachment_36920" align="alignnone" width="620"]Thinkstock/FPM Thinkstock/FPM[/caption]

Polacy spożywają dwa razy więcej soli niż zalecają specjaliści od żywienia. Dlaczego sól jest groźna i czym może grozić spożywana w nadmiarze?

Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. - Polacy spożywają zdecydowanie za dużo soli. Nawet 2-3 razy więcej niż przewiduje norma. Natomiast nadmierne spożycie soli prowadzi do wielu konsekwencji zdrowotnych, takich jak: nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, zawał, rak żołądka, osteoporoza, a nawet otyłość. Bo nadmierne spożycie sodu powoduje zmiany w metabolizmie - powiedział szef Instytutu Żywności i Żywienia prof. Mirosław Jarosz.

Zgodnie z rekomendacjami WHO powinniśmy spożywać ok. 5 g soli dziennie (płaska łyżeczka). Tymczasem spożywamy nawet 15 g, ale nie tylko przez dosalanie potraw. Wpływa na to ma również tzw. ukryta sól. Taka sól znajduje się m.in. w: pieczywie, wędlinach, serach, warzywach konserwowych, gotowych daniach, przyprawach, sosach, czy np. w przekąskach.

Dietetycy odradzają spożycie soli i zastępowanie jej np. przyprawami. Już po dwóch tygodniach można odzwyczaić się od nadmiernego spożycia soli.

Od 16 do 22 marca obchodzimy Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

Przeczytaj również: Konieczne jest wprowadzenie norm ograniczających zawartość sodu w jedzeniu

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także