Wielkanoc wiąże się z wyjątkową obfitością potraw. Żurek podany w chrupiącym chlebie, faszerowane jajka, sałatki z majonezem, no i ciasta: mazurek, baba pisakowa, drożdżowa… Ładne, pyszne, ale – niestety - wysokokaloryczne. Bogate w tłuszcz i cukier!
Żeby Wielkanoc nie oznaczała zbyt wielu dodatkowych kilogramów wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad! Przede wszystkim - nie wolno się przejadać, a niektóre przepisy warto zmodyfikować.
Dietetycy radzą, aby do sosów i sałatek, zamiast tłustego majonezu czy śmietany, dodać jogurt naturalny z dodatkiem majonezu o obniżonej ilości tłuszczu. Na przemianę materii świetnie działają suszone zioła ułatwiające i przyspieszające trawienie: cząber, gorczyca, kminek, imbir, jałowiec, estragon, rozmaryn. Tłuste mięsa można zastąpić polędwicą, kurczakiem, indykiem, lub schabem. Unikajmy smażenia - pieczenie jest zdrowsze!
Lekarze PPOZ ostrzegają też przed nadmiernym spożywaniem jaj, szczególnie żółtek. Są kaloryczne, a poza tym zawierają dużo tłuszczu oraz cholesterolu LDL, który niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny też unikać ciast na bazie margaryny, z dużą zawartością cukru, np. mazurków. Mniej szkodliwy pod tym względem, a także mniej kaloryczny, jest na przykład sernik na zimno, pascha z chudego sera, czy kawałek babki drożdżowej (ale bez lukru!)
Nie przesadzajmy z wysoce kalorycznym alkoholem. Wybierajmy raczej wino wytrawne, które dodatkowo ułatwi trawienie.
…- Po obfitym śniadaniu wielkanocnym, albo obiedzie koniecznie trzeba się wybrać na długi, rodzinny spacer. W ten sposób pozwolimy naszemu organizmowi odpocząć, a ruch przyśpieszy procesy trawienne. Dla bardziej wytrwalszych zalecany jest jogging po parku lub lesie. Wiosna zachęca do tego, żeby święta spędzić aktywnie – mówi Bożena Janicka.
Dla przypomnienia
Wielkanocna tabela kaloryczna (100 g potrawy)
Babka drożdżowa – 308 kcal
Jajka w majonezie – 303 kcal
Kiełbasa biała – 323 kcal
Mazurek – 425 kcal
Pasztet pieczony – 394 kcal
Polędwica wieprzowa duszona – 147 kcal
Rzeżucha – 18 kcal
Sałatka jarzynowa z majonezem – 192 kcal
Sałatka jarzynowa z jogurtem i majonezem – 117 kcal
Schab pieczony – 291 kcal
Sernik – 330 kcal
Żurek z kiełbasą – 94 kcal
Źródło: PPOZ