To, jak ważna jest dieta w fenyloketonurii wie każdy pacjent dotknięty tą chorobą i każdy jego opiekun. Na rynku istnieją preparaty, które nie przez wszystkich, np. ze względu na zapach są tolerowane. Rozwiązaniem są te produkty, które w swojej podstawie mają naturalne składniki. Z dietetyczką Katarzyną Chyż w kolejnym odcinku podcastu „Rzadko się o tym mówi” rozmawiamy o tego rodzaju nowej propozycji dla osób z fenyloketonurią, czyli o technologii GMP (glikomakropeptyd). Wyjaśniamy m.in. jak zmienia ona sytuację pacjentów, w jaki sposób wpływa na kontrolę poziomu fenyloalaniny we krwi, jakie są różnice między produktami na bazie GMP w porównaniu z tradycyjnymi preparatami niskofenylalaninowymi i jak ten wariant jest pozyskiwany.
Podcast
Rzadko się o tym mówi - rozmowa z Katarzyną Chyż
Opublikowano 16 lipca 2024 10:27
Tematy
choroby rzadkie