Co trzecia kobieta ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych nie ma czasu na gotowanie - wynika z badania "Style odżywiania wśród Polek". Czy to znaczy, że brak czasu przekłada się na niezdrowy styl życia?
Badanie „Style odżywiania wśród Polek” zostało przeprowadzone przez firmę IQS na zlecenie California Prune Board.Kobiety, które uczestniczyły w badaniu odpowiadały na pytania dotyczące zdrowego odżywiania, diety a także aktywności fizycznej. Wyniki badań pokazują, że kobiety wiedzą, jak ważny jest zdrowy styl życia, ale przestrzegają tych zasad. Bo dla blisko połowy Polek większą rolę odgrywa smak potraw, niż ich wartość odżywcza. Co trzecia kobieta ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych nie ma czasu na gotowanie, a tylko ¼ pań przykłada duża wagę do racjonalnego odżywiania i sama przyrządza posiłki w domu. Takie postawy pozwoliły na wyodrębnienie trzech stylów odżywiania:
- wyluzowane smakoszki
- niegotujące zapracowane
- świadome fit kucharki
– Badanie przeprowadzono wśród kobiet w wieku 25-45 lat, mieszkanek dużych miast. Jego wyniki co prawda pokazują świadomość wśród Polek roli zdrowego odżywiania, ale ta świadomość nie przekłada się w pełni na wiedzę i praktykę – mówi mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk.
Dietetycy przypominają, że w ciągu dnia warto zjeść 5 posiłków, warto również do każdego posiłku zjadać porcję owoców i warzyw.
Źródło: newseria
Przeczytaj również: Jak soki mogą wpłynąć na poprawę stanu zdrowia?