Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

WHO bez słodzenia o aspartamie

MedExpress Team

Medexpress

Opublikowano 30 czerwca 2023 13:33

WHO bez słodzenia o aspartamie - Obrazek nagłówka
Fot. iStock/Getty Images
Agencja badań nad rakiem WHO twierdzi, że aspartam jest możliwym źródłem czynników rakotwórczych. Orzeczenie w tej sprawie najpewniej ukarze się w przyszłym miesiącu.

Orzeczenie IARC, jest przygotywane przez cały czerwiec po spotkaniu eskpertów z zewnątrz i ma na celu ocenę potencjalnego zagrożenia, na podstawie zebranych dowodów i wyników badań.

Dokument nie bierze pod uwagę jednak, ile produktu dana osoba może bezpiecznie spożyć. Te porady dla osób indywidualnych pochodzą od oddzielnego komitetu ekspertów WHO ds. dodatków do żywności, znanego jako EFCA (Wspólny Komitet Ekspertów WHO i Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ds. Dodatków do Żywności), wraz z ustaleniami krajowych organów regulacyjnych. EFCA od 1981 roku zajmuje stanowisko, że spożywanie aspartamu jest bezpieczne, chyba że przekracza się dopuszczalną ilość jego spożycia w ciągu dnia. Limit ten stanowi 40mg na kilogram masy ciała.

Oficjalne stanowisko mamy poznać do 14 lipca. Jednak już teraz producenci żywności są pełni obaw. Wszcześniejsze raporty IARC doprowadzały do konkretnych zmian, czy postępowań sądowych o ile takie nie miały miejsca.

Tematy

aspartam / WHO

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!