Instytut Ochrony Zdrowia stworzył raport pt.: "Suplementy Diety. Pacjent, rynek, trendy, regulacje". Jakie są rekomendacje dotyczące nowych regulacji odnoszących się do rynku suplementów diety?
Rynek suplementów diety rośnie nieprzerwanie i jest jedną z najbardziej dynamicznych gałęzi przemysłu w Polsce. To wynik dwóch tendencji - dobrej i takiej, która wymaga pewnej korekty. Po pierwsze Polacy zaczęli rozumieć, że trzeba dbać o zdrowie. Niestety, często traktują suplementy jako rodzaj panaceum zapominając, że przy okazji ważna jest też aktywność fizyczna, dieta jako taka i środowisko w jakim żyją. To wymaga korekty. Zaś świadomość dbania o zdrowie jest rzeczywiście czymś bezcennym. Rynek suplementów jest rynkiem ogromnym. Od 2007 roku zarejestrowano w Polsce około 30 tysięcy suplementów, gdy samych słów w języku polskim mamy 10 tysięcy. Same nazwy tych suplementów, to bogactwo. Nie wiemy, w większości przypadków, co jest w suplementach. Stąd inicjatywy oddolne producentów, środowisk skupiających ludzi zajmujących się zdrowiem, żeby stworzyć katalogi i doprowadzić do regulacji rynku. Stąd m.in. Suplindex, czyli próba zebrania w jednym miejscu wiedzy o suplementach i poddania producentów, jeśli będą chcieli, badaniom. Po prostu brakuje w Polsce wiedzy na temat suplementów. Ludzie, konsumenci czerpią wiedzę na ich temat wyłącznie z reklamy a to nie jest dobrze, bo to nigdy nie jest wystarczająca wiedza.
Dzięki tej inicjatywie będziemy wiedzieli, które z suplementów jaką mają wartość. To jeden z aspektów. Może też unikniemy, a to jest cecha każdego rynku, pewnych fałszerstw w tej dziedzinie?
Fałszerstwa, to jest jakiś margines, jakaś skrajność. Większym problemem pewnie są niesolidni producenci i mechanizmy samoregulujące pozwalające na ich eliminowanie. Producenci, którzy zechcą poddać się ocenie jakościowej np. poprzez badanie w Narodowym Instytucie Leków, będą mogli pokazać rynkowi i konsumentom, że rzeczywiście sprzedają produkt sprawdzony i zawierający to, co jest zadeklarowane na opakowaniu.
Raport: Suplementy Diety. Pacjent, rynek, trendy, regulacje.