Zmiany korzystne dla pacjenta czy kolejna kompromitacja rządu? Podczas środowej debaty nad projektem ustawy o Krajowej Sieci Onkologicznej mocno wybrzmiały obydwa poglądy. Rząd jednak bez problemu przeprowadza ustawę przez Sejm – prawdopodobnie jeszcze dziś Sejm zakończy prace nad nią i przekaże ustawę Senatowi.
Ustawa o jakości będzie procedowana wolniej. Komisja Zdrowia dość nieoczekiwanie, bo decyzja w prezydium zapadła, jak mówią posłowie, dosłownie tuż przed zaplanowanym wczoraj posiedzeniem, powołała podkomisję, która zajmie się projektem ustawy o jakości w ochronie zdrowia i bezpieczeństwie pacjenta. Do podkomisji nie weszli ani Tomasz Latos, ani Bolesław Piecha, czyli kluczowi dla PiS posłowie.
Wariant Kraken już „oficjalnie” w Polsce Najbardziej zaraźliwy ze wszystkich dotychczas zidentyfikowanych szczepów SARS-CoV-2 dotarł do naszego kraju. Resort zdrowia potwierdził pierwsze dwa przypadki. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wariant XBB.1.5 (Kraken) nie tylko charakteryzuje się bardzo szczególnie wysoką zakaźnością, ale jest też w stanie „ominąć” odpowiedź immunologiczną indukowaną szczepieniami lub przechorowaniem COVID-19. Kraken rozprzestrzenia się nawet do 40 proc. szybciej niż dotychczasowe warianty SARS-CoV-2. Swoją wysokość skuteczność wirus zawdzięcza m.in. 14 nowym mutacjom w białku kolca.
Liczba ofiar śmiertelnych epidemii cholery w Malawi przekroczyła 1000, a liczba zachorowań wzrosła do 30 621. Śmiertelność przekracza 3 procent. Większość zgonów miała miejsce w Lilongwe i Blantyre – dwóch największych miastach tego wschodnioafrykańskiego kraju. Ministerstwo Zdrowia Malawi wezwało obywateli do zachowania szczególnej ostrożności podczas obchodzenia się z ciałami ofiar cholery przed pogrzebami.
– Zwłoki osób zmarłych na cholerę są myte przez członków rodzin, którzy następnie przygotowują jedzenie na przyjęcia pogrzebowe. Potem chorują całe rodziny – powiedziała Khumbize Chiponda, minister zdrowia Republiki Malawi. Do zakażenia cholerą dochodzi na drodze pokarmowej, głównie przez skażoną ludzkimi odchodami wodę. Rzadko przez żywność (owoce morza). Wodę zanieczyszczać bakteriami zdolni są jedynie ludzie chorzy lub nosiciele.