Konferencja będzie poświęcona nurtującym społeczeństwo zagadnieniom związanym z:
- bezpieczeństwem żywności i udziałem nowych technologii w bilansie zagrożeń bądź profitów zdrowotnych,
- zagadnieniami i metodologią oceny ryzyka zdrowotnego,
- priorytetami badawczymi w bezpieczeństwie żywności,
- wodzie do picia,
- zmianom klimatycznym,
- działaniom Instytutu w zakresie gromadzenia danych o zagrożeniach w żywności.
Konferencja „Żywność, woda i powietrze – czy żyjemy w bezpiecznym otoczeniu?”, podobnie jak dwie wcześniejsze, została objęta Honorowym Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w roku 100-lecia Odzyskania Niepodległości 1918 – 2018 i jest realizowana przy współpracy: Programu „Niepodległa”, Ministerstwa Zdrowia, Narodowego Funduszu Zdrowia i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Misją Instytutu jest ochrona zdrowia ludności poprzez kompleksowe działania podejmowane w obszarze zdrowia publicznego, w tym prace naukowo-badawcze, aplikacyjne i szkolenia.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH prowadzi szkolenia w obszarze problematyki zdrowia publicznego, wykonuje ekspertyzy dla rządu, Komisji Europejskiej, organizacji pozarządowych oraz społeczeństwa w zakresie oceny ryzyka i wskazywania sposobów unikania zagrożeń. Instytut prowadzi również badania jakości surowic i szczepionek.
Źródło: NIZP-PZH