Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie
banner

SUM: Nowy kierunek studiów podyplomowych – Neurodietetyka

MedExpress Team

medexpress.pl

Opublikowano 22 maja 2024 07:23

SUM: Nowy kierunek studiów podyplomowych – Neurodietetyka - Obrazek nagłówka
Fot. Getty Images/iStockphoto
Kierunek został stworzony przez zespół specjalistów z Katedry Dietetyki (WZPB) oraz Kliniki Neurorehabilitacji (WNMK).

Rosnące zapotrzebowanie specjalistów w zakresie diagnozy i terapii zaburzeń odżywiania oraz połykania w schorzeniach neurologicznych, a także wzrost liczby dzieci z różnymi dysfunkcjami rozwojowymi i chorobami neurologicznymi potrzebujących wsparcia dietetycznego oraz osób dorosłych wymagających terapii żywieniowej w chorobach neurologicznych przyczyniły się do stworzenia Neurodietetyki jako studiów podyplomowych.

Neurodietetyka to kierunek, który będzie doskonalił i poszerzał kompetencje teoretyczne i praktyczne w zakresie zasad żywienia wcześniaków, niemowląt, dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów z zaburzeniami neurorozwojowymi oraz schorzeniami neurologicznymi.

Neurodietetyka jest dziedziną interdyscyplinarną łączącą ze sobą wiedzę i umiejętności z zakresu nauk medycznych, dietetyki i psychologii. Rosnąca liczba osób z dysfunkcjami ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego niesie za sobą potrzebę posiadania holistycznej wiedzy, która daje możliwości prawidłowego diagnozowania niedoborów żywieniowych, wdrażania dietoterapii, a także odpowiedniego leczenia żywieniowego u pacjentów z różnymi chorobami o podłożu neurologicznym. Studia z neurodietetyki mają charakter interdyscyplinarny. Obejmują moduły przedmiotowe: medyczne, neurologopedyczne, neuropsychologiczne oraz dietetyczne. Stwarzają możliwość poszerzenia wiedzy teoretycznej i praktycznej w renomowanym ośrodku neurologicznym oraz podniesienia kwalifikacji z obszaru neurodietetyki.

Po ukończeniu studiów absolwent będzie posiadał wiedzę dającą możliwość diagnozowania zaburzeń odżywiania i karmienia u dzieci i dorosłych w przebiegu chorób ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego oraz zaburzeń połykania u dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych. Będzie również potrafił ułożyć i wdrożyć program dietoterapii, leczenia żywieniowego indywidualnie dostosowany do potrzeb pacjenta, a także będzie umiał podjąć działania profilaktyczne wśród pacjentów z chorobami neurologicznymi, zaburzeniami neurorozwojowymi oraz zaburzeniami żywienia i odżywiania.

Kierunek adresowany jest dla dietetyków oraz lekarzy, a zajęcia będą odbywały się w formie hybrydowej – wykłady online, ćwiczenia w kontakcie. Natomiast zajęcia praktyczne będą odbywały się w formie kontaktowej na oddziałach Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego im. prof. K. Gibińskiego, Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka Szpital nr 6 SUM oraz Katedrze Dietetyki SUM.

Wykładowcami są zarówno nauczyciele akademiccy jak i praktycy o dużym doświadczeniu z zakresu prowadzenia pacjentów neurologicznych zarówno pod kątem medycznym, dietetycznym, logopedycznym oraz psychologicznym.

Rekrutacja na studia podyplomowe uruchomiona zostanie już 29 kwietnia br.

Szczegółowe zasady rekrutacji oraz pełna oferta studiów znajduje się na stronie https://studiapodyplomowe.sum.edu.pl/studia-podyplomowe/

Rekrutacja prowadzona jest on-line!

Źródło: SUM

Podobne artykuły

iStock-1203426591
3 stycznia 2022
Zrzut ekranu 2024-06-21 o 10.00.20
28 czerwca 2024
logo_NIL_kolor-2023
28 czerwca 2024
Monosnap (3) Podcast_ Rzadko się o tym mówi - rozm
28 czerwca 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także