Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Co jeść w święta, żeby były zdrowe?

MedExpress Team

Katarzyna Wróblewska

Opublikowano 22 grudnia 2014 07:00

Co jeść w święta, żeby były zdrowe? - Obrazek nagłówka
Przed nami święta i czas rodzinnych spotkań przy stole. Warto pobiesiadować w tym okresie. Co i jak jeść, żeby ich nie odchorować?
[caption id="attachment_54168" align="alignnone" width="620"]Thinkstock / Getty Images Thinkstock / Getty Images[/caption]

 Przed nami święta i czas rodzinnych spotkań przy stole. Warto pobiesiadować w tym okresie. Co i jak jeść, żeby ich nie odchorować?

Prof. Paulin Moszczyński (Centrum Zdrowia Tuchów) poleca, by do świątecznych potraw stosować dużo przypraw ziołowych (kminek, kardamon, jałowiec, imbir, pieprz, chrzan, czosnek, bazylia ), które doskonale ułatwiają trawienie. Radzi też, by na stołach znalazły się produkty bogate w biopierwiastki i witaminy.

Do takich produktów należą ryby, zawierające duże ilości selenu oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Ω-3. Działają one antyutleniająco oraz stymulują układ odpornościowy. Są też bogate w miedź, cynk i jod. Miedź bierze udział w tworzeniu komórek krwi, objawami jej niedoboru są anemia i zmniejszenie liczby białych ciałek. Cynk jest niezbędny do udanego biesiadowania, pomaga nam w prawidłowym widzeniu, odczuwaniu smaku i węchu. Jeżeli nie jesteśmy wegetarianami, konsumujmy bez obawy mięso i wędliny. Zawierają nie tylko białko, ale duże ilości żelaza, kobaltu, witaminy B12 i witaminy B6 oraz karnitynę - substancję odżywczą odgrywającą istotną rolę w naszym organizmie. Niedobór tego związku stwierdzano w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, marskości wątroby i w chorobach mięśni.

Bardzo dobrze, że pyszności świąteczne zawierają dużo orzechów i migdałów. Orzechy posiadają błonnik, witaminę E, kwas foliowy, potas i magnez. Należy podkreślić, że są też bogate w kwasy tłuszczowe, głównie wielonienasycone, podczas gdy niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych jest w nich niewiele. Prokardiologiczne właściwości orzechów wynikają z obecności argininy, zwiększającej wytwarzanie tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne.

 - Migdały zawierają także  duże ilości wapnia, niezbędnego do budowy kości i zębów, stabilizacji błon komórkowych oraz prawidłowego krzepnięcia krwi. Potas jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania komórek i nie może być zastąpiony przez inny pierwiastek. Braki potasu w naszym organizmie doskonale uzupełnią figi, dodane do świątecznego kompotu – radzi profesor Moszczyński.

 Do świątecznego stołu można podać czerwone wino. Z powodu obecności polifenoli i taniny, które hamują utlenianie złego cholesterolu LDL; posiada ono właściwości przeciwzakrzepowe i rozszerzające naczynia krwionośne. Należy jednak pamiętać, że korzystne kardiologiczne działanie czerwonego wina to jedna strona medalu, bo zbyt duża ilość wina oznacza nasilanie się refluksu żołądkowo-przełykowego i innych dolegliwości trawiennych, uzależnienie alkoholowe oraz uszkodzenie wątroby. Dla seniorów wskazane jest ograniczenie spożycia zup na wywarach mięsnych, potraw z grzybów, kapusty, warzyw strączkowych oraz słodyczy. Między biesiadowaniem powinniśmy znaleźć czas na spacer lub inną aktywność fizyczną.

Źródło: materiały prasowe

Czytaj także: Ewa Kopacz nie chce spotkać się z lekarzami

 

Podobne artykuły

forum raka piersi plansze yt
LIVE:

Health Meeting: Forum Raka Piersi

27 listopada 2024
Ulica_Wiejska_w_Warszawie_2020
26 listopada 2024
iStock-1246922598
26 listopada 2024
ThinkstockPhotos-628279656
26 listopada 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.