Dietetycy alarmują – spożycie ożycie owoców i warzyw jest wciąż na zbyt niskim poziomie w wielu krajach świata.
Sok pomarańczowy jest w Polsce relatywnie popularnym napojem. Jego prozdrowotne walory potwierdzają wyniki badań naukowych, takich jak to i to.
– Dzięki zawartych m. in. w czerwonych pomarańczach flawonoidom i karotenom picie soku z tych owoców może pomóc obniżyć poziom stresu oksydacyjnego, a także łagodzić stany zapalne i wspomagać zapobieganie rozwojowi zespołu metabolicznego. Zespół ten jest zbiorem powiązanych ze sobą czynników zwiększających ryzyko wystąpienia miażdżycy i cukrzycy typu 2. Do czynników tych należą m.in.: nadciśnienie tętnicze, podwyższone stężenie trójglicerydów we krwi, zbyt niskie stężenie cholesterolu HDL, podwyższona glikemia) – wyjaśnia dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Sok z czerwonych pomarańczy zawiera dodatkowo likopen – jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Jego przyswajalność zwiększa się w procesie pasteryzacji.
– Wykazano także, że picie soku pomarańczowego może poprawić tzw. profil lipidowy, poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz stymulować nasz system odpornościowy. Potwierdzono tym samym, że sok pomarańczowy może być częścią zdrowej diety, która pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym i metabolicznym – dodaje dr Włodarek.
Aby wspierać propagowanie idei zwiększenia spożycia produktów roślinnych, przedstawiciele 21 państw, także z Polski podpisali w Warszawie w bieżącym roku, podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy bez dodatku cukru.
Źródło: mat. pras.