Wiosna sprzyja odchudzaniu. Popularność zyskują diety, które mogą przynieść więcej strat niż korzyści. O ich wpływie na wątrobę mówi dr inż. Katarzyna Okręglicka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Wątrobie możemy pomóc przede wszystkim zmianą diety i trybu życia. Czy popularne głodówki, oczyszczenie nazywane detoksem pomogą wątrobie, czy raczej mogą jej zaszkodzić?
Głodówki to radykalne zmiany, odbierane jako stres dla organizmu, więc nie są zalecane. Jeśli przeprowadzać oczyszczanie, to raczej w kontekście przygotowania do zmiany sposobu żywienia na zdrowy styl. Jeśli chcemy zrobić porządek, to tak, by zdrowy styl życia, sposób żywienia, odpowiednia aktywność przełożyły się na dalsze zmiany. Jeśli przed dłuższy czas nie jesteśmy w stanie utrzymać idealnego sposobu żywienia i aktywności fizycznej, to nawet jeden miesiąc na początek, będzie dla naszego organizmu korzystny. Później postarajmy się zachować z tego zdrowego stylu życia jak najwięcej, na tyle, na ile będziemy mogli. To realnie wpłynie na nasze zdrowie.
A monodiety?
Stosowanie tzw. monodiet, jedno-, kilkudniowe czy tygodniowe radykalne ograniczenie spożywania czegokolwiek, nie jest korzystne i organizm z tym sobie nie poradzi. Nie ma bowiem pojedynczego produktu, który zastąpi nam wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Tylko urozmaicona dieta, czyli różne składniki, dostarczą nam potrzebnych elementów. Wybieranie jednego soku czy picie koktajli przez pewien czas będzie dla naszego organizmu większym stresem i kolejnym źródłem wolnych rodników. Myśląc o oczyszczaniu, nie przyniesie nam to większych efektów. To co nam na pewno pomoże, to picie wody czy zielonej herbaty z utleniaczami zamiast innych napojów. Dobre nawodnienie organizmu pozwala w niskich stężeniach usuwać niekorzystne substancje, które tworzą się w naszym organizmie. Jeśli zastosujemy dobrą dietę, to tym samym mniej niekorzystnych składników odżywczych dostarczymy naszemu organizmowi. Przez to oraz przez dobre nawodnienie wspomożemy organizm w poprawie procesów metabolicznych, utlenianiu tłuszczy i cukrów prostych. Jeśli dodamy do tego mało przetworzoną dieta, to jednocześnie wzbogacimy organizm o witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty.