Jesienią postaw na sezonowe warzywa. Dlaczego warto jeść dynię, cukinię i np. bakłażana? Bo to prawdziwa bomba witaminowa.
Dynia jest źródłem witaminy A, B, C, E, B1, B2, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Zawiera dużo błonnika. A jedzenie jej pestek pomaga w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. Dodatkowo pestki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę B i C.
Substancje zawarte w patisonach pomagają w walce z nadciśnieniem.
Bakłażan zawiera witaminy: A, C oraz potas, żelazo czy wapń. Zalecany jest osobom, które mają problemy z sercem i miażdżycą. Poza tym bakłażan jest również afrodyzjakiem.
Brukselka zawiera karoten, wapń, magnez, potas, fosfor oraz witaminy: z grupy B i K. Poza tym jest mało kaloryczna.
Cukinia zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy: A, C, K, PP, B1 oraz beta karoten.
Nasiona kabaczka mogą być użyte jako lek na chorobę lokomocyjną. Sam kabaczek wzmacnia pracę jelit.
Źródło: xnews
Przeczytaj również: Dlaczego warto jeść grzyby?