Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie
banner

Imbir, czosnek, chilli - czyli co jeść zimą?

MedExpress Team

Medexpress

Opublikowano 22 stycznia 2016 08:15

Imbir, czosnek, chilli - czyli co jeść zimą? - Obrazek nagłówka
Co nas rozgrzeje, kiedy mróz nie odpuszcza?

Pomimo że synoptycy zapowiadają w najbliższym tygodniu odwilż, zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Co jeść, żeby się rozgrzać i jednocześnie uniknąć przeziębienia?

Na naszych talerzach powinny zagościć przyprawy rozgrzewające typu: kardamon, cynamon, kurkuma, chilli, imbir itp. Ale zimą warto również jeść warzywa. Idealnym pomysłem na ekspresową zupę jest tajska tom yum, w której będzie zarówno imbir, papryczka chilli, limonka czy czosnek.

Imbir jest idealny na przeziębienie, problemy z trawieniem czy mdłości. Imbir również polepsza krążenie krwi, a także rozgrzewa organizm.

Czosnek to z kolei naturalny antybiotyk, papryczka chilli rozgrzewa, a także pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami, bo przyspiesza spalanie kalorii.

Składniki:

- pół cebuli

- 2-3 ząbki czosnku

- trawa cytrynowa

- 1-2 papryczki chilli

- limonka

- korzeń imbiru (ok. 1 cm)

- 2 pomidory

- mleko kokosowe (400 ml)

- ok. 4-6 pieczarek

- krewetki

3 łyżki sosu rybnego

- pasta tom yom (ok. 2 łyżek)

- 1- 1.5 l wody

- sól, pieprz

- pół łyżeczki cukru trzcinowego

- kolendra

- makaron ryżowy albo ryż np. jaśminowy

20151103_165136

Wodę gotujemy, doprowadzając ją do wrzenia. Dodajemy pokrojoną wzdłuż trawę cytrynową, potem wlewamy mleko kokosowe, papryczkę chilli, ścieramy bądź drobno kroimy imbir, dodajemy czosnek, paprykę i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę gotujemy i dodajemy pastę tom yum. Potem dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojonew kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Następnie dodajemy ok. 3 łyżek sosu rybnego i wyciskamy limonkę. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy krewetki. Można posolić, popieprzyć, a także dodać pół łyżeczki cukry trzcinowego.

Na koniec wyciągamy z zupy trawę cytrynową. Zupę podajemy z ryżem jaśminowym bądź makaronem ryżowym. Na wierzch posypujemy kolendrą, która również jest bogata w minerały i witaminy, ma właściwości lecznicze - przeciwzapalne, a zupie doda korzenno-ostry smak.

Smacznego!

20160121_184225

 

 

Podobne artykuły

Zrzut ekranu 2024-06-21 o 10.00.20
28 czerwca 2024
logo_NIL_kolor-2023
28 czerwca 2024
Monosnap (3) Podcast_ Rzadko się o tym mówi - rozm
28 czerwca 2024
ThinkstockPhotos-518878059
28 czerwca 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także

tarczyca
29 stycznia 2024
iStock-1165063882
MATERIAŁ PARTNERA

Dieta online: jak być w formie bez wychodzenia z domu

18 stycznia 2024
492549851
12 października 2023
iStock-829535700

Stopy w wakacje

6 lipca 2023
iStock-1172053013

Zatroszcz się o stopy

19 maja 2023
iStock-1424019033

Udar cieplny i słoneczny

20 czerwca 2023