Wiosna to świetny czas na spotkania z przyjaciółmi, poznawanie nowych osób, tworzenie wyjątkowych związków. Nic tak nie łączy ludzi jak spotkanie przy kawie w Starbucks®. Tej wiosny po raz pierwszy w polskiej ofercie Starbucks® pojawiła się kawa ziarnista Peru, prosto z serca Imperium Inków.
To zrównoważona kawa o delikatnej kwasowości i łagodnym orzechowym smaku. Swoim zapachem przywodzi na myśl słodkość czekolady.
Peru to kolebka Imperium Inków, potężnego państwa rozciągającego się wzdłuż zachodnich grzbietów Andów,którego stolicą było Cuzco (Siedziba Słońca), a bogiem opiekuńczym Inti. Inkowie wielbili Słońce. Podczas Inti Raymi, najważniejszego święta dla tego narodu, czcili codzienne wschody Słońca tańcząc o brzasku. Obecnie, podobnie jak Inkowie, każdego ranka celebrujemy wschody Słońca parząc rano pobudzającą kawę.
Kawowiec przywędrował do Peru ok. 1700 roku. Pierwszym uprawianym szczepem była Typica, która do dzisiaj stanowi około 60% wszystkich zbiorów. W Peru jest ponad 110 tysięcy plantatorów, z czego większość jest indiańskiego pochodzenia. Zbiory odbywają się od maja do września.Podczas nich farmerzy codziennie obrabiają kawę w małych przydomowych młynach wodnych. Po zakończonym procesie mokrej obróbki zanoszą kawę do najbliższego miasta i sprzedają ją na rynkach w każdą sobotę. Peru jest obecnie jednym z największych producentów kawy Arabica na świecie.
Peruwiańskie ziarna mogą być podstawą ulubionego napoju – Latte, Cappuccino czy Americano. Kawę można też kupić w kawiarniach Starbucks® w całej Polsce.Sprzedawana jest w ziarnach, a na życzenie może być zmielona przez baristów, którzy dostosowują grubość mielenia do sposobu parzenia tak, aby kawa zachowała najlepszy smak i aromat.
Smakiem zachwycają też pyszne wiosenne napoje –Caramel Macchiato, Hazelnut Macchiato oraz absolutna nowość – Maple Macchiato.