Jak odchudzić świąteczne menu? Jak się okazuje to wcale nie takie trudne...
Może nie jest smaczniej, ale na pewno zdrowiej. Warto np. zamiast tradycyjnego majonezu użyć jogurtu, albo chociaż połączyć oba składniki. Oprócz tego wieprzowinę można zastąpić chudszym drobiem. Do każdego posiłku należy jeść warzywa lub owoce.
– Na wielkanocnym stole obecne są jajka, które najczęściej jadamy z wysokokalorycznym majonezem. Proponuję zastąpić majonez sosem na bazie jogurtu naturalnego z posiekanymi ziołami, np. szczypiorkiem, natką pietruszki czy bazylią. Tradycjonaliści zaś mogą wymieszać majonez w stosunku 1:1 z jogurtem naturalnym – mówi mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyczka.
W równie prosty sposób można odchudzić wielkanocne wypieki. Do ich pieczenia należy użyć mąki pełnoziarnistej, bogatej w błonnik i witaminy z grupy B, a zamiast cukru użyć stewii. Tłusty twaróg z powodzeniem można zastąpić serem półtłustym, a zamiast polewy z lukru lub czekolady ciasto można posypać cukrem pudrem.
W święta warto również pamiętać o wysiłku fizycznym. Zamiast spędzać cały czas przy stole lub przed telewizorem, warto wybrać się na rodzinny spacer.
Źródło: newseria
Przeczytaj również: