Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Jak powinny odżywiać się kobiety w ciąży?

MedExpress Team

Edyta Hetmanowska

Opublikowano 7 czerwca 2014 07:00

Jak powinny odżywiać się kobiety w ciąży? - Obrazek nagłówka
Jak powinna wyglądać dieta przyszłej mamy? Czy kobiety w ciąży powinny stosować dietę eliminacyjną czy jak najbardziej różnorodną? Jakie jest najnowsze stanowisko nt. diety w czasie ciąży mówi nam dietetyk dr n. med. Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
[caption id="attachment_42443" align="alignnone" width="620"]Thinkstock/Getty Images Thinkstock/Getty Images[/caption]

Jak powinna wyglądać dieta przyszłej mamy? Czy kobiety w ciąży powinny stosować dietę eliminacyjną czy jak najbardziej różnorodną? Jakie jest najnowsze stanowisko nt. diety w czasie ciąży mówi nam dietetyk dr n. med. Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

Jak powinny odżywiać się kobiety w ciąży?

To ważne pytanie. Już na etapie życia płodowego możemy zaprogramować metabolizm dziecka. Co oznacza, że żywienie na tym etapie życia jest bardzo ważne. Kobiety w ciąży, zgodnie z obecnymi zaleceniami, powinny jeść wszystko. Nie powinny ograniczać jedzenia i stosować eliminacyjnych diet np. takich, jak kiedyś, gdy uważano, że kobiety w ciąży nie powinny jeść np. ryb lub cytrusów, bo te produkty uczulają. Teraz mamy zupełnie inne stanowisko, potwierdzone badaniami naukowymi, że ekspozycja na dany alergen właśnie uczy tolerancji i to już w łonie mamy. Okazuje się, że brak jakiegoś składnika (nie wiemy do końca jakiego) może tak przeprogramować metabolizm, że strat nie da się już nadrobić po narodzeniu dziecka. Mogą powstać zmiany, które rzutować będą konkretnymi schorzeniami. Jest to zupełnie świeże i nowe podejście naukowe, które pokazuje, że nie należy ograniczać diety, lecz wzbogacać ją, by była różnorodna. Wspomniane ryby, do których kiedyś podchodzono krytycznie,  wracają do łask ze względu na kwasy omega, które w trzecim trymestrze ciąży wpływają na rozwój mózgu oraz mogą uchronić dziecko przed ryzykiem rozwoju alergii. Moja rada jest więc taka, by zdrowa kobieta stosowała dietę racjonalną i bez ograniczeń. Bywa, że na wstępie ciąży w ramach profilaktyki stosuje się suplementację kwasu foliowego,  ze względu na brak jego powszechnej dostępności. Potem żywienie w odpowiednich proporcjach jest w zupełności wystarczające. 

Dr n. med. Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Uniwersytet Jagielloński CM: doktor nauk o zdrowiu, dietetyk, specjalista zdrowia publicznego, absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum oraz studiów doktoranckich na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum. 

Czytaj także: Jak lekarze mogą bronić się przed krzywdzącymi wpisami w Internecie?

Podobne artykuły

2500x1100

Świadomy pacjent

22 listopada 2024
kiszonki
#WyszłoNaZdrowie

Kiszonki: zdrowie i długowieczność

22 listopada 2024
Grant_V_edycja
22 listopada 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także

iStock-515199831

Zapachowe podróże na szczyty

23 października 2024
iStock-1302319557

Co kryje mango?

13 sierpnia 2024
iStock-1138747364
31 lipca 2024
adobestock_606769173
3 czerwca 2024
iStock-696889810
12 kwietnia 2024
iStock-467392271x

Regeneracyjna moc bursztynu

4 kwietnia 2024
492549851
29 września 2023