Dietetycy odradzają picie soków kupionych w sklepie. Dlaczego?
Zamiast soków kupowanych w sklepie dietetyczka dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia radzi przygotowywać je samemu w domu. Ale zamiast soków owocowych, lepiej pić warzywne.
– Warzywa należą do niskoenergetycznych surowców, więc soki otrzymywane z warzyw też mają niską zawartość kalorii: mniej więcej od 20 do 30 kcal w 100 ml soku. Około dwukrotnie wyższa jest kaloryczności soków owocowych, ponieważ owoce zawierają więcej cukru niż warzywa. Myślę jednak, że można je spokojnie uwzględnić w codziennej diecie – mówi dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia.
Soki warzywne są doskonałym źródłem błonnika, mają mniej cukru niż te owocowe. Oprócz tego mogą pomóc w walce z dodatkowymi kilogramami, a także obniżyć np. poziom ciśnienia we krwi. Od 2013 roku zgodnie z prawem Unii Europejskiej do soków owocowych nie wolno dodawać sztucznych barwników, konserwantów, cukru ani żadnych substancji o działaniu słodzącym.
Źródło: newseria