Śliwki, gruszki, jabłka, pigwa - warto sięgnąć po te owoce jesienią. Dlaczego?
1. Dzika róża
- wygładza, nawilża naszą skórę
- owoce dzikiej róży działają wzmacniająco
2. Jabłka
- pektyny zawarte w jabłkach chronią przed zawałem i miażdżycą
- zawarte w skórce pektyny oczyszczają organizm z trujących substancji
- zawarta w jabłkach witamina C zapewnia młody i zdrowy wygląd skóry
3. Śliwki
- poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie
- działają antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo
- bogate są w witaminy: A, C, E, B6, K, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz błonnik
4. Pigwa
- przetwory z pigwy poprawiają odporność
- pigwa bogata jest w witaminy: C i A
- napar z pigwy pomaga w walce ze zgagą, refluksem i niestrawnością
5. Gruszki
- bogate są w witaminy A, C, E i PP, a także w potas, wapń, żelazo i cynk
- gruszki zalecane są osobom, które mają problemy z kamicą nerkową i zapaleniem dróg moczowych
6. Żurawina
- uznawana jest za naturalny antybiotyk
- blokuje wchłanianie cholesterolu i nie pozwala na zatykanie się naczyń krwionośnych
Źródło: xnews
Przeczytaj również: Fakty i mity o warzywach. Które wybrać jesienią?