Wyniki badań wskazują, że Polacy nie mają wystarczającej wiedzy, jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta. Zdaniem jednej trzeciej ankietowanych, biorących udział w sondażu zrealizowanym w ramach kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, dzienne zapotrzebowanie na te produkty to jedynie dwie-trzy porcje. Część respondentów uważa nawet, że wystarczy zjeść zaledwie jedną porcję w ciągu dnia. Tymczasem badania naukowców dowodzą, że owoce i warzywa poprawiają nasz ogólny dobrostan, dlatego należy sięgać po nie jak najczęściej.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca przyjmowanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, co oznacza 5 porcji na dobę (jedna porcja to np. jeden pomidor czy ogórek, jedna szklanka szpinaku lub sałaty, pół szklanki bakłażana, cukinii albo papryki). Według Instytutu Żywności i Żywienia produkty te powinny stanowić minimum połowę każdego z zalecanych pięciu posiłków w ciągu dnia.
Niemal połowa badanych (46 proc.) uczestniczących w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” przyznała, że nie słyszała, iż – zalecane przez dietetyków – spożywanie dużej ilości warzyw i owoców może wpłynąć na ich dobrostan. Jednocześnie 53 proc. respondentów jest przekonanych, że częstsze sięganie po te produkty poprawiłoby ich codzienne samopoczucie.
– Obok przyjaciół, poświęcaniu się pasji czy skupianiu na pozytywach, jednym z ośmiu filarów szczęścia jest również troska o prawidłowe odżywianie, które ma wymierny wpływ na to, jak się czujemy. Doceniając moc polskich warzyw i owoców dbamy nie tylko o dobre zdrowie, ale także poprawiamy swój nastrój, zwiększamy dobrostan oraz poziom odczuwanego szczęścia – mówi Adriana Klos, psycholog, ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
W opinii Polaków na temat własnej diety większość z nich uważa, że odżywia się w sposób prawidłowy (67 proc.). Niestety część badanych nie posiada odpowiedniej wiedzy na temat rekomendowanego przez dietetyków dziennego zapotrzebowania na warzywa i owoce. Zdaniem 13 proc. respondentów powinno się jeść dziennie jedną porcję tych produktów, jedna trzecia twierdzi, że wystarczą dwie-trzy porcje, zaś 22 proc. ankietowanych wskazuje na cztery-pięć. Jedynie 5 proc. badanych Polaków ma świadomość, że powinno się spożywać więcej niż pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia.
– Jeśli chcemy, aby dobry nastrój nas nie opuszczał, postawmy na racjonalne odżywianie i na stałe wprowadźmy warzywa i owoce do codziennego menu – minimum 5 porcji dziennie (400g). Sięgnijmy po zawarte w warzywach wit. z grupy B (brokuły, zielony groszek, szparagi), wit. C (natka pietruszki, czarna porzeczka, truskawki, papryka, jarmuż), beta-karoten (marchewka i dynia) oraz kwas foliowy (szpinak, szparagi, bób, brukselka). Jedzmy sezonowe owoce, wpływające m.in. na produkcję hormonów szczęścia, pracę układu krążenia czy perystaltykę jelit – przekonuje Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, specjalistka ds. żywienia, ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
Źródło: materiały prasowe