Wciąż żadna inna ryba nie zdołała go zdetronizować. O ile spieramy się o wyższość grzybowej nad barszczem (lub odwrotnie), to wśród świątecznych ryb karp nie ma sobie równych.
Na naszych wigilijnych stołach znajdzie się barszcz z uszkami (78,2%), pierogi z kapustą i grzybami (77,7%) a także karp (71,4%) – tak wynika z deklaracji złożonych przez klientów Tesco.
Na każdy kilogram kupowanego łososia, przypada aż 60 kilogramów karpia. Od kilku lat rośnie też sprzedaż innych, do niedawna traktowanych jako egzotyczne gatunków ryb, jak np. okonia nilowego. Co ciekawe, zaczynamy sięgać po zupełnie nowe potrawy. O 15% wzrosła sprzedaż produktów do sushi i gotowych zestawów japońskiego przysmaku.
Niezależnie jednak, czy na naszym stole pojawi się karp czy sushi, święta spędzimy wspólnie z rodziną – tak przynajmniej deklaruje 95% klientów Tesco.
Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych - zawartość tłuszczu w karpiu to 5,6 g na 100 g, w tym ponad 80% tłuszczu to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości poprawiające pamięć oraz zmniejszające ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Warto poszukać smakowitych przepisów na karpia i inne świąteczne potrawy w niedawno wydanych książkach:
Magda Gessler „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” – wszystko co najlepsze w polskiej tradycji okraszone opowieściami królowej kuchni
„Księga szefów kuchni” - przepisy najlepszych polskich szefów kuchni, połączenie tradycji z nowoczesnością w wykonaniu mistrzów gotowania
Krzysztof i Beata Tyszkiewicz „Trzy pory dnia” – aktorka i jej brat wspominają dzieciństwo i dzielą się najlepszymi przepisami
„Siostry gotują” – Anna Popek z siostrą Magdaleną Krupą opowiadają o rodzinnym domu, podróżach i podają sprawdzone przepisy