Program JEŻ zainaugurowały warsztaty edukacyjno-kulinarne. Uczniowie pod okiem doświadczonych dietetyków przygotowali pożywne, kolorowe i smaczne desery. Wcześniej rozmawiali na temat odpowiednio zbilansowanej diety. W przygotowanie zdrowych deserów zaangażowali się też ministrowie Przemysław Czarnek i Adam Niedzielski oraz rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Michał Zasada.
– Ideą programu Junior-Edu-Żywienie jest objęcie edukacją całego środowiska szkolnego: nauczycieli, uczniów i ich najbliższego otoczenia. Będziemy szkolić nauczycieli, aby uczyli dzieci zdrowego żywienia od najmłodszych lat – wyjaśnia minister Przemysław Czarnek.
Minister zdrowia Adam Niedzielski podkreśla: – Rośnie liczba dzieci z nadwagą oraz otyłych. Musimy wspólnie działać, aby zmienić nawyki żywieniowe. Zdrowie naszych dzieci to priorytet.
Program będzie realizowany w całej Polsce przez specjalistów z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie (NIZP PZH - PIB).
Ponad 15 tys. nauczyciel z prawie 2 200 szkół zgłoszonych do programu weźmie udział w certyfikowanych szkoleniach. Otrzymają oni opracowane przez ekspertów materiały edukacyjne, w tym scenariusze lekcji z kartami do ćwiczeń dla uczniów.
Kluczowym elementem edukacji żywieniowej są zajęcia praktyczne. Dlatego też w ośrodkach akademickich w całej Polsce, które uczestniczą w programie, będą tworzone klasopracownie. Pierwsza działa już w NIZP-PZH.
Klasopracownie zostaną wyposażone w niezbędny sprzęt umożliwiający przeszkolenie nauczycieli w ich regionach z zakresu edukacji żywieniowej. Szkolenia będą prowadzone z wykorzystaniem materiałów edukacyjnych i instruktażowych przygotowanych przez NIZP PZH – PIB.
Źródło: MZ