Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Najnowsze badania: 75% ludzi wie, że nie zjada zalecanej przez dietetyków dziennej porcji warzyw i owoców

MedExpress Team

medexpress.pl

Opublikowano 29 listopada 2023 10:10

Najnowsze badania: 75% ludzi wie, że nie zjada zalecanej przez dietetyków dziennej porcji warzyw i owoców - Obrazek nagłówka

● Raport pod tytułem “Budowanie mostu nad przepaścią do zdrowego odżywiania: Międzynarodowe badanie dotyczące spożywania warzyw i owoców, trendy i postawy” ukazuje najnowsze globalne postrzeganie i wątpliwości dotyczące dziennej konsumpcji warzyw i owoców pochodzące od 32 000 osób.

● Oprócz dezorientacji dotyczącej prawidłowych ilości, dostępność cenowa jest barierą do spożywania warzyw i owoców, 2 na 5 konsumentów przyznało się do doświadczenia sytuacji, kiedy brakowało im środków na jedzenie.

Pomimo wyraźnych zaleceń WHO, aż 75%osób uważa, że nie je wystarczająco dużo świeżych warzyw i owoców każdego dnia, wynika z najnowszych światowych badań przeprowadzonych przez jedną z wiodących firm w sektorze zdrowego odżywiania, Juice Plus+.

Badania, które objęły 32 000 osób na całym świecie, jasno dowodzą, ze zaledwie 25% osób uważa, iż zjada rekomendowaną porcję świeżych owoców i warzyw każdego dnia.

Zrozumienie zagadki z porcją

Żyjemy w świecie, w którym świadomość zdrowego stylu życia rośnie, gdzie filmy dokumentalne i eksperci podkreślają zalety odżywiania w oparciu o produkty roślinne. Jednakże, najnowszy Raport Juice Plus+ pokazuje jak teoria przekłada się na praktykę, wykazując, że ludzi są zdezorientowani, kiedy przychodzi do jasnego określenia, co oznacza ta „dzienna porcja” warzyw i owoców. Odpowiedź, według WHO jest prosta – więcej niż 400 g, aby poprawić kondycję zdrowotną.[1] Pomimo tego, w krajach używających miary grama, niemal cztery piąte respondentów (78%) błędnie określa rozmiar dziennej porcji.

Skutki spożywania niewystarczającej ilości warzyw i owoców

Ludzie zdają sobie sprawę, że nie jedzą wystarczającej dawki owoców I warzyw i są świadomi skutków tego faktu w odniesieniu do własnego zdrowia. Zapytani o ten fakt, 35% wskazuje na niedobory minerałów, a niemal jedna piąta - wysokie ciśnienie krwi. Tak więc, ludzie wiedzą, że rośliny są niezbędne i wskazane dla zdrowia, ale nie przekonuje ich to do zwiększonej konsumpcji.

Magdalena Czyrynda-Koleda, ekspert ds. żywienia i psychodietetyk komentuje: „Dzisiaj konsumenci mają coraz większą wiedzę żywieniową i świadomość tego, dlaczego warto stosować zdrowe produkty w diecie oraz to jakie niosą korzyści dla naszego organizmu. Warzywa i owoce to coś więcej niż błonnik pokarmowy i naturalnie występujący w nich cukier, czyli fruktoza. To również, jak słusznie zauważa spora część respondentów biorących udział w badaniu, bogactwo witamin i składników mineralnych oraz związków aktywnych biologicznie, takich jak likopen, beta karoten, antocyjany czy luteina, które nie tylko wzmacniają naszą odporność ale wspierają pracę układu hormonalnego, narządu wzroku czy układu nerwowego. Istnieje jednak ciągła potrzeba edukacji i wychodzenia naprzeciw oczekiwaniom konsumenta, zwłaszcza w kwestii jasnego przekazu – ile w praktyce wynosi zalecana porcja warzyw i owoców, co jasno podkreśla 78% badanych osób. Niestety wzrost inflacji i tym samym wzrost cen żywności, w tym warzyw i owoców jest niejednokrotnie jednym z głównych powodów mniejszej ich konsumpcji.”

Wymagania konsumentów względem dostępności, łatwości zakupu i przystępności cenowej są wysokie

Pomijając zamieszanie z ilością, dostępność cenowa wydaje się być główną przyczyną braku owoców i warzyw w codziennej diecie, tutaj 2 na 5 (43%) gospodarstw domowych wskazało wręcz na problemy z zakupem żywności spowodowane sytuacją finansową, których kiedyś doświadczyli. Zjawisko to nasila się w pewnych krajach, takich jak Wielka Brytania – 53%, 52% w Niemczech i 46% w USA.

Ponadto, ponad połowa respondentów (54%) przyznaje się do zastępowania świeżych produktów przetworzonymi – z puszki, suszonymi czy konserwowymi odpowiednikami ze względu na inflację czy wzrost kosztów utrzymania. Ta kwestia była widoczna w Wielkiej Brytanii i Francji, z dużym odsetkiem 61% i 60% respondentów wybierających przetworzone alternatywy świeżych produktów. W Niemczech ten odsetek wyniósł 56%, podczas gdy w Polsce zaledwie 11%.

Dietetyczka dodaje: „Spożywanie świeżych warzyw i owoców jest niekwestionowaną inwestycją zdrowotną. Nie należy jednak demonizować i umniejszać wartości odżywczej przetworzonych warzyw i owoców, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Mrożonki, dostępne przez cały rok, są uzyskiwane z owoców i warzyw zbieranych w szczycie sezonu, gdy ich wartość odżywcza jest najwyższa. Odpowiednio przechowywane świetnie sprawdzą się jako baza do przygotowania rozgrzewających zup, leczo czy owocowych musów, będących dodatkiem do śniadaniowych placków. Dodatkowo, warto podkreślać iż spora część warzyw poddanych obróbce ma wyższy potencjał zdrowotny. Przykładem może tu być passata czy przecier pomidorowy, zawierający więcej likopenu w porównaniu ze świeżym pomidorem czy kiszone warzywa wpływające pozytywnie na pracę układu pokarmowego oraz wspierające układ immunologiczny. Wliczając w to niższy koszt zakupu mamy jeden z głównych argumentów, pomocnych w zwiększeniu spożycia tej grupy produktów spożywczych wśród konsumentów.”

Ewolucja w zakresie jedzenia owoców I warzyw w ciągu ostatnich lat

Raport “Budowanie mostu nad przepaścią do zdrowego odżywiania: Międzynarodowe badanie dotyczące spożywania warzyw i owoców, trendy i postawy” ukazuje fascynujące zmiany w konsumpcji wraz z upływem czasu, w szczególności przyczyny, dla których obecnie ludzie jedzą mniej warzyw i owoców niż kiedyś. Wśród tych, którzy spożywają teraz mniej tych składników, niż kiedy byli młodsi, ponad dwie piąte (43%) wskazuje na rosnące ceny świeżych produktów na rynku, a jedna czwarta (26%) twierdzi, że zbyt szybko się psują i w efekcie są wyrzucane. W istocie, kiedy mówimy o żywności wyrzucanej w gospodarstwach domowych, 34% marnowanego jedzenia stanowią świeże produkty.

Z drugiej strony, pośród osób, które teraz jedzą więcej świeżych owoców I warzyw niż kilka lat temu, ponad jedna czwarta (27%) wskazuje, że robią to w trosce o swoje zdrowie. Potwierdza to tezę o zwiększonej świadomości włączania większej ilości warzyw i owoców do codziennej diety.

Badanie “Budowanie mostu nad przepaścią do zdrowego odżywiania: Międzynarodowe badanie dotyczące spożywania warzyw i owoców, trendy i postawy” można pobrać ze strony www.juiceplus.com

Badanie zostało przeprowadzone online przez pracownię badania opinii społecznej Walr na grupie 32,157 konsumentów w Wielkiej Brytanii, USA, Francji, Hiszpanii, Włoszech i Polsce. Miało miejsce od 6 do 15 września, 2023 r. Walr jest firmą zrzeszoną w Market Research Society i działającą zgodnie z kodeksem zawodowym.

[1]World Health Organization, Intervention, August 2023: https://www.who.int/tools/elena/interventions/fruit-vegetables-ncds#:~:text=WHO%20Recommendations,the%20risk%20of%20certain%20NCDs.

Źródło: Mat. prasowy

Tematy

owoce / dieta / warzywa

Podobne artykuły

iStock-1160967938
8 listopada 2024
iStock-1236202682

Co jeść w upały?

10 lipca 2024
diety

Talerz Polaka

30 kwietnia 2024
iStock-1583095926
29 marca 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także

iStock-1302319557

Co kryje mango?

13 sierpnia 2024
ThinkstockPhotos-504180648

Hałas może zabić

10 lipca 2024
1w
20 listopada 2023