Odpowiednia ilość wody jest konieczna, aby wydalić wszystkie szkodliwe metabolity i zabezpieczyć tkanki przed urazami. Nieodpowiednia ilość płynów prowadzi do odwodnienia, a w sporcie to poważne zagrożenie, zarówno doraźne jak i odłożone w czasie.
Konsultacja medyczna: lekarz internista Barbara Jerschina, ekspert medycyny estetycznej i przeciwstarzeniowej, Główny Lekarz wyścigu Tour de Pologne
Osoby uprawiające amatorsko sport w celu poprawy kondycji i ogólnego dobrostanu dobrze wiedzą jak ważnym czynnikiem poprawiającym wydolność jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Wiedzą też, że sport to zdrowie pod warunkiem, że dozuje się go z rozsądkiem i odpowiednią troską, m.in. o stawy. Te delikatne mechanizmy, dzięki którym możemy się poruszać i utrzymywać właściwą postawę są wymagającą częścią układu kostnego, konstrukcją dzięki której kości mogą bezboleśnie istnieć wzajem siebie. Z jednej strony szkodzi im bezruch z drugiej zaś nadmierna eksploatacja, choćby podczas uprawiania aktywności takich jak bieganie, jazda na rowerze, na nartach, czy intensywne ćwiczenia z obciążeniem w klubie fitness i wiele innych. Uszkodzenia często nie powstają w wyniku kontuzji, ale złego nawodnienia organizmu, które może spowodować ubytki mazi stawowej. Jej skład oraz lepkość w dużej mierze zależy od substancji odżywczych dostarczanych wraz z dietą do organizmu. Ale także od ilości spożywanej wody oraz jej jakości, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów, w tym kości i chrząstki stawowej mającej za zadanie ograniczenie tarcia podczas ruchu. Idealnym sposobem na utrzymanie mazi stawowej na właściwym poziomie jest regularne spożywanie wody alkalicznej, której heksagonalna struktura ułatwia reakcje biochemiczne z płynami ustrojowymi, zapewnia organizmowi optymalne nawodnienie i sprawny przebieg procesów metabolicznych. Przy okazji zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia takich chorób jak miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza oraz nadciśnienie tętnicze. Woda alkaliczna naładowana jest aktywnym wodorem, jednym najsilniejszych antyoksydantów. Stosując w codziennej diecie wodę alkaliczną, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej kluczową wartość – wysoki wskaźnik oksydacyjno-redukcyjny, określający zdolność do walki z wolnymi rodnikami, czyli szkodliwymi związkami, które przyspieszają procesy starzenia i odpowiadają za szereg negatywnych zmian w organizmie. Codzienne picie alkalicznej wody jonizowanej pomaga przywrócić i utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, dzięki optymalnym wartościom wskaźnika pH. Wspiera usuwanie z organizmu złogów kwasowych i toksyn co ma istotne znaczenie w utrzymaniu stawów w dobrej kondycji.
Chrząstka stawowa składa się z wielu warstw, w których znajdują się włókna kolagenowe. Gdy chrząstka jest uciskana, włókna kolagenowe pracują i uginają się. Dodatkowo znajdują się tam związki, które określamy mianem aminoglikozydów. Ich budowa przypomina pióro ptaka. W przestrzeni między nimi wiązane są cząsteczki wody. W trakcie nacisku cząsteczki wody są wypychane z włókien w ciągu mikrosekundy. Podczas chodzenia i innych czynności wymagających ruchu chrząstka jest odciążana, wtedy pęcznieje i cząsteczki wody wracają. Chrząstka stawowa jest więc mechanizmem poślizgowym i amortyzującym. Woda stanowi jej 65-80%. Im mniej jej jest na skutek przeciążeń, chorób albo zbyt małej ilości spożywanej wody, zaczyna się szybciej zużywać, staje się mniej elastyczna, mniej odporna. Stąd konieczność stałego uzupełniania płynów.
Do prawidłowego funkcjonowania organizm w ciągu doby potrzebuje ok. 2 do 2,5 litra wody, którą zużyje w procesie przemiany materii, oddychania i pocenia się. Podczas wysiłku fizycznego zapotrzebowanie na wodę znacznie się zwiększa. Uznaje się, że na każde pół godziny szybkiego biegu powinno przypadać dodatkowe 500 ml wody. W sporcie wyczynowym warto ją zastąpić napojem o odpowiednim składzie węglowodanowo-mineralnym. W profilaktyce, a przede wszystkim w odbudowie zdrowych komórek i tkanek pomaga alkaliczna woda jonizowana. Unikalny, ujemny ładunek elektryczny wody jonizowanej pomaga chronić chrząstkę stawową, łagodzi ewentualne zapalenie stawów, poprawia płynność ruchów i zmniejsza ból podczas uprawiania sportu i nie tylko. Spożywanie odpowiedniej ilości jonizowane wody ma także działanie antyoksydacyjne, pomaga w walce z otyłością i utrzymaniu prawidłowej wagi, co ma niebagatelne znaczenie dla stawów. Jednym słowem jak potwierdza doktor Barbara Jerschina, odpowiednie nawodnienie jest ważne dla prawidłowego działania całego organizmu, w tym oczywiście także stawów.
Uprawiający sport często opierają swoją dietę na produktach białkowych, czyli mięsie, rybach, mleku i jego przetworach oraz jajkach. Ten typ diety wpływa pozytywnie na masę mięśniową. Poza tym podczas wysiłku organizm ma większe zapotrzebowanie na białko. Jednak jego zwiększona ilość powoduje zakwaszenie organizmu,czyli zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej na poziomie płynów ustrojowych. Dlatego zalecana jest woda alkaliczna różniąca się od zwykłej wody odczynem pH. Woda zasadowa charakteryzuje się wyższą wartością pH niż „zwykła” woda, której odczyn jest neutralny i wynosi 7 pH. Woda alkaliczna ma odczyn zasadowy, czyli wyższy niż 7,5 pH. Dzięki temu jest bardzo dobrze wchłaniana przez komórki organizmu, ma większe zdolności do nawodnienia, ponieważ jej PH jest zbliżone do płynów w komórkach całego organizmu. Medycyna Wschodu, jak również wyniki badań prowadzonych w Korei potwierdzają, że poziom pH wody jest istotnym parametrem skutecznie poprawiającym możliwości właściwego nawodnienia organizmu.
Niektóre badania prowadzone w Azji wskazują na to, że zapalenia stawów są wynikiem nagromadzenia w nich kwaśnych substancji, usunięcie których jest bardzo trudne. Oczywiście istnieją leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, które pomagają doraźnie zwalczyć dolegliwość, jednak w ramach profilaktyki warto przede wszystkim zadbać o właściwe nawodnienie tych części ciała. W ten sposób łatwiej jest regularnie usuwać nagromadzone toksyny, które mogą powodować stany zapalne. Uzupełnianie poziomu wody w organizmie jest niezwykle istotne dla pobudzenia całego metabolizmu. W medycynie Wschodu woda z wyższym pH jest także stosowana do leczenia rozlicznych schorzeń, m.in. cukrzycy i otyłości, która ma negatywny wpływ na kondycje stawów. Japońscy i koreańscy dietetycy doceniają ją równie mocno jak samą dietę i środek wspomagający detoksykację organizmu oraz sposób na utrzymanie właściwej wagi. A ta dla zdrowia stawów ma kluczowe znaczenie. W wodę jonizowaną można zaopatrzyć się we własnym domu przy pomocy niewielkiego urządzenia, podobnego do czajnika. Jest to jonizator wody, w którym przepływ prądu elektrycznego pomiędzy katodą i anodą jonizatora powoduje oddzielanie jonów kwasowych i zasadowych. Dzięki energii elektrycznej, dokonuje się reorganizacja struktury H2O, tak jak ma to miejsce w przypadku wody przebiegającej przez konstrukcje skalne cechujące się tzw. niskim potencjałem redoks, czyli zdolnością do oddawania lub przyjmowania elektronów. W ten sposób można uzyskać wodę o doskonałych alkalicznych parametrach. Warto z niego skorzystać również ze względów ekologicznych. Warto jednak pamiętać, by wybierać jedynie certyfikowane i atestowane urządzenia.
Doktor Barbara Jerschina podkreśla, że osoby uprawiające sport nie mogą zapominać o prawidłowym nawodnieniu na co dzień. To jest ważne nie tylko w trakcie uprawiania aktywności, ale również na co dzień. Regularne spożycie odpowiedniej ilości wody powinno mieć miejsce bez względu na porę roku, ponieważ pomaga utrzymać prawidłową wagę, właściwy metabolizm i siły fizyczne. Zmniejsza także łaknienie i ochotę na słodycze. Kiedy nawodnienie wszystkich tkanek jest prawidłowe, aktywność sportowa jest bezpieczniejsza i daje lepszą gwarancję na uniknięcia kontuzji czy stanów zapalnych stawów.