Drugie śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem i nie można z niego rezygnować – przekonują dietetycy. Pytanie: co jeść?
Dietetycy polecają na drugie śniadanie kanapkę, najlepiej z pełnoziarnistego pieczywa z chudą wędliną i z warzywami. Drugie śniadanie – podobnie jak pierwsze czy obiad – odgrywa bardzo ważną rolę w jadłospisie, dlatego powinno stać się dobrym nawykiem.
– Drugie śniadanie to najczęściej pomijany i bagatelizowany posiłek w naszym menu i to bardzo duży błąd. Pozwala nam ono cudownie przetrwać okres między śniadaniem a obiadem, kiedy to właśnie mamy najwięcej ważnych zadań do wykonania. Z kolei dzieci mają wtedy najwięcej lekcji – mówi Dorota Osóbka, dietetyczka.
Zastępowanie pełnowartościowego posiłku słodyczami, drożdżówkami i innymi przekąskami nie jest dobrym rozwiązaniem i ostatecznie może przyczynić się do dodatkowych kilogramów.
– Zaczynamy jeść znacznie więcej, czyli zaczynamy mieć problemy np. z nadwagą czy nawet otyłością. Z kolei jeżeli mamy zbyt długie przerwy między posiłkami, to tempo przemiany materii zaczyna nam spadać, czyli znowu nasz organizm zaczyna być bardziej oszczędny w wydawaniu energii – wyjaśnia Dorota Osóbka.
Dietetyczka zaleca spożywanie posiłków co 3-4 godziny.
Źródło: newseria
Przeczytaj również: Paracetamol nie dla osób z bólem pleców