Dietetycy przestrzegają – nie można odchudzić się w ciągu kilkunastu dni bez konsekwencji dla zdrowia. To jak odchudzać się zdrowo?
Przede wszystkim warto pamiętać, żeby była to dieta dobrze zbilansowana, bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Dietetycy odradzają tzw. diety jednoskładnikowe. Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że stosowanie drastycznych diet odchudzających może przynieść negatywne skutki.
– Głodówki i diety niskokaloryczne zubożają organizm w podstawowe mikro-, makroelementy, witaminy i sole mineralne. Organizm się odwadnia, pozbawiamy się płynów ustrojowych. Panie traktują to jako ubytek masy tłuszczowej, a to jest poważny błąd. To zwalnia metabolizm, co w konsekwencji skutkuje efektem jojo. Kiedy jest efekt jojo, to panie znowu starają się walczyć z nadmierną masą ciała i tak błędne koło się kręci – mówi Katarzyna Uścińska, dietetyk.
Najlepszym sposobem na zdrową utratę zbędnych kilogramów jest ułożenie racjonalnego menu i stosowanie się do rad dietetyków, którzy zalecają pięć posiłków dziennie, najlepiej co trzy godziny. Dzięki takiej diecie można schudnąć nawet dwa kg tygodniowo, czyli około osiem miesięcznie. Dietetycy zalecają również wysiłek fizyczny, ok. 30 minut dziennie. To również przyśpieszy metabolizm i walkę z dodatkowymi kilogramami.
Źródło: newseria