Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Polacy nie chcą jeść owoców i warzyw, a to może wpłynąć na zachorowanie na raka

MedExpress Team

Alicja Dusza

Opublikowano 9 marca 2015 13:01

Polacy nie chcą jeść owoców i warzyw, a to może wpłynąć na zachorowanie na raka - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock
Trzeba jeść nawet 7 porcji owoców i warzyw dziennie. Dlaczego to takie ważne?

 

[caption id="attachment_47228" align="alignnone" width="620"]Fot. Thinkstock/Getty Images Fot. Thinkstock/Getty Images[/caption]

Trzeba jeść nawet 7 porcji owoców i warzyw dziennie. Dlaczego to takie ważne?

 Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zgodnie z rekomendacją WHO, zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na 5 porcji. Jednak według najnowszych zaleceń powinniśmy zjadać nawet 7 porcji warzyw i owoców. Bo dzięki temu można uniknąć zachorowania na raka czy na choroby układu krążenia.

– Cierpienia wielu chorych można uniknąć. Nauka ma już dziś bardzo mocne dowody na to, że wysokie spożycie warzyw i owoców (powyżej 400 g na osobę dziennie) znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby sercowo-naczyniowe, a także wiele innych przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i otyłość. Ważna jest jednak nie tylko ilość, lecz także częstotliwość spożywania warzyw i owoców. Według najnowszych doniesień naukowych codzienne spożywanie 1–3 porcji owoców i warzyw zmniejsza o 14 proc. ryzyko zachorowania na nowotwór i przedwczesnego zgonu z powodu udaru mózgu czy zawału serca, podczas gdy spożywanie 5–7 porcji ogranicza takie ryzyko już o 36 proc., a spożywanie ponad 7 porcji dziennie powoduje spadek takiego ryzyka aż o 42 proc. (za porcję uznaje się ilość odpowiadającą 80–100 g) – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

 

Dzięki temu, że Polacy jedzą więcej warzyw i owoców spadła liczba zachorowań na nowotwory żołądka. W ciągu ostatnich kilkunastu lat zmniejszyła się też zachorowalność na raka trzustki, wątroby, przełyku i pęcherzyka żółciowego.

 

Profilaktyczna siła warzyw i owoców wynika przede wszystkim z ich wysokiej wartości odżywczej i dużego potencjału antyoksydacyjnego (zdolność do neutralizacji groźnych dla zdrowia wolnych rodników). Trzeba pamiętać, że warzywa i owoce są nie tylko ważnym źródłem błonnika pokarmowego, lecz także wielu witamin (C, beta-karotenu, K, folianów), składników mineralnych (potas, magnez), jak i licznych, prozdrowotnych substancji bioaktywnych (np. flawonoidów, polifenoli, fitosteroli).

 

Tymczasem z danych statystycznych o spożyciu warzyw i owoców oraz ich przetworów w Polsce (opracowanych przez IŻŻ na podstawie niepublikowanych danych GUS) wynika, że ich konsumpcja od kilkunastu lat nie tylko nie rośnie, lecz znajduje się nawet w lekkim trendzie spadkowym. Szacuje się, że spożycie świeżych owoców i warzyw (nie licząc ziemniaków i soków) nieznacznie przekracza w naszym kraju poziom 250 g dziennie na osobę. Uwzględniając ziemniaki, a także przetwory owocowo-warzywne całkowity poziom konsumpcji owoców i warzyw sięga obecnie około 440 g na osobę dziennie.

Źródło: materiały prasowe

Przeczytaj również: Dwa sposoby na męską niepłodność

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także

iStock-961888448
5 września 2024
adobestock_430123463
Artykuł sponsorowany

Jak dbać o skórę z atopią? O czym należy pamiętać?

26 sierpnia 2024
zabieginazmarszczki
Artykuł sponsorowany

Zmarszczki - jak je zniwelować i im zapobiegać?

17 maja 2024
iStock-498790085
11 kwietnia 2024
zblizenie-mlodej-azjatyckiej-kobiety-za-pomoca-reki-wypchnij-jej-ulubionego-smazonego-kurczaka
4 stycznia 2024