Bez czekolady nie ma Wielkanocy. Tak jak nie ma Bożego Narodzenia i rodzinnych uroczystości. A ponieważ czekolada to oprócz kalorii także minerały i nieco witamin pozwólmy sobie na czekoladowe szaleństwo.
Po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu poziom serotoniny i endorfin. To właśnie ta błogość, która ogarnia nas chwilę po zanurzeniu zębów w słodkiej kakaowej masie.
W gorzkiej czekoladzie jest dużo magnezu – to pierwiastek, który usprawnia działanie mięśni, ułatwia wchłanianie wapnia o przeciwdziała stresom.
Na wszelki wypadek przypomnijmy, że czekolada może uzależniać a jej dobroczynne działanie odczują wyłącznie ci, którzy na coś słodkiego pozwalają sobie tylko od czasu do czasu.
Najdroższe czekolady na świecie kosztują ponad pięć tysięcy dolarów za kilogram. Na szczęście w Polsce dzięki słodyczom z Wedla możemy rozkoszować się znakomitym smakiem za dużo mniejsze pieniądze.
A co do ptasiego mleczka – znawcy zalecają włożenie go do zamrażarki na 4 godziny przed spożyciem. Jednym ze składników jest masło, więc mleczko nie zamarznie, za to zyska kruchość i dodatkowe walory smakowe.