Kiedyś kaprys warszawskich snobów, dziś popularna potrawa, po którą sięga coraz więcej osób. Sushi podbiło polskie żołądki, a niekwestionowane walory zdrowotne przekonały ostatnich nieprzekonanych.
W samej stolicy jest ponoć niemal trzysta miejsc, w których można zjeść ten japoński specjał, a chętnych nigdy nie brakuje. Coraz częściej próbujemy też sushi zrobić w domu, tym bardziej że w sklepach przybywa produktów do przygotowania surowej ryby z ryżem. Jak zamienić się we własnej kuchni w prawdziwego mistrza sushi, zdradzał goszczący niedawno w Warszawie sushi master Wilson Chung. Ten Australijczyk tajskiego pochodzenia wie o kuchni azjatyckiej chyba wszystko. Sekretów dobrego sushi jest kilka, ale oto najważniejsze:
- idealnie świeże produkty, jakość ryby nie może budzić żadnych wątpliwości,
- super ostry nóż,
- cierpliwość i spokój.
Chung zdradził nam, że w Japonii droga do zostania sushi masterem, czyli kucharzem uprawnionym do serwowania sushi, jest bardzo długa. Nauka zajmuje aż siedem lat, z czego przez pierwsze trzy lata wolno jedynie zajmować się przygotowaniem ryżu.
[caption id="attachment_36689" align="alignnone" width="620"] Noże Fiskars do przygotowywania dań japońskich i krojenia ryby[/caption]
Restauracja Sakana to sprawdzony w Warszawie adres. Ma wierne grono klientów, które na dodatek stale rośnie. Miejscowi sushi masterzy słyną nie tylko z przygotowywania znakomitych potraw, ale i promowania zdrowego, aktywnego trybu życia. To właśnie Sakana - pierwsza w Polsce - wprowadziła do oferty brązowy ryż organiczny.
Dietetycy nie mają wątpliwości: „Regularne spożywanie sushi powoduje regulację poziomu glukozy, zmniejszenie poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu LDL we krwi i wzmocnienie układu krążenia. Bogactwo substancji przeciwzapalnych i oczyszczających wzmacnia odporność oraz regenerację organizmu, ponadto sprawia, że jest to danie zalecane w profilaktyce chorób cywilizacyjnych” – mówi Jagoda Podkowska.
Yoko Restaurant to jedna z najdłużej działających w Warszawie restauracji serwujących japońskie i koreańskie specjały. Od 1997 roku ma swoich wielbicieli, którzy nie zamienią jej na żadną inną.
Yoko zaprasza na smaczne i zdrowe lunche, romantyczne kolacje i rodzinne obiady. Na najbardziej wymagających gości czeka też strefa VIP, idealna na ważne, biznesowe spotkania. Kto ma ochotę na nieco wtajemniczania, powinien zasiąść przy barze, by podejrzeć pracę sushi masterów.