Dr n. o zdrowiu Małgorzata Słoma – Krześlak, dietetyk kliniczny ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, wydała właśnie książkę pt. „Hashimoto. Dieta. 100 przepisów”. Jak mówi autorka w przypadku Hashimoto dieta ma za zadanie wzmacniać ten jeden z największych gruczołów wydzielania wewnętrznego u człowieka.
Objawy związane z nieprawidłową pracą tarczycy są niestety mało specyficzne i łatwo je zbagatelizować, uznając za ich przyczynę szybkie tempo życia. Można wśród nich wymienić m.in.:
- nadmierne wypadnie włosów oraz łamliwość paznokci
- osłabienie i przewlekłe zmęczenie
- pogorszenie nastroju, senność
- stałe uczucie zimna, suchą skórę
- zaburzenia koncentracji
- zaburzenia miesiączkowania,
- obfite krwawienia i niepłodność
- zaparcia
- zwiększenie masy ciała.
- Chorzy z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy należą do grup ryzyka innych chorób oraz zaburzeń. Średnio co 20 osoba (2–7%) z chorobą Hashimoto choruje jednocześnie na celiakię. W związku z tym rekomenduje się, aby pacjenci, u których wymagane jest stosowanie dawek hormonów tarczycy powyżej 125 mg na dobę, byli poddani diagnostyce w kierunku celiakii. Ponadto u kobiet dotkniętych chorobami tarczycy częściej obserwuje się: zaburzenia lipidowe, takie jak wzrost stężenia: cholesterolu całkowitego, LDL (tak zwanego złego cholesterolu) i trójglicerydów oraz spadek HDL (tak zwanego dobrego cholesterolu) anemię (niedobór żelaza, witaminy B12) insulinooporność.
Pacjenci z chorobą Hashimoto nie wymagają wdrożenia leczenia farmakologicznego, jeżeli ich tarczyca ma niewielkie rozmiary, a wartości TSH i FT4 są w normie. Koniecznie jest jedynie regularne kontrolowanie stanu zdrowia oraz prowadzenie higienicznego i prozdrowotnego trybu życia, ponieważ choroba przez wiele lat może pozostać w stanie stabilnym. W przeciwnym przypadku konieczne jest kontrolowanie jej przebiegu z uwzględnieniem leczenia farmakologicznego.
- Wśród czynników żywieniowych mogących potencjalnie zaostrzać przebieg lub nasilać rozwój choroby można wymienić: nadmierną podaż jodu, znaczną nadwyżkę energetyczną, ale też zbyt głęboki deficyt energetyczny, wysokie spożycie sodu (stres osmotyczny), nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans i węglowodanów rafinowanych. Niekorzystanie będą działać również niedobory żelaza, selenu oraz jodu – wymienia dietetyczka i dodaje: - Do najważniejszych elementów postępowania w chorobie Hashimoto należą: unikanie restrykcyjnych diet (w tym niskotłuszczowych) stosowanie diety przeciwzapalnej bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 i antyoksydanty, eliminacja żywności wysoko przetworzonej, komponowanie posiłków o niskim ładunku glikemicznym oraz odpowiednio zwiększone spożycie białka.
U Ewy Kidy, 40-letniej mieszkanki Czeladzi, diagnozę choroby poprzedził u niej okres występowania typowych objawów. - Byłam zmęczona, miałam problemy z koncentracją, ciągle chciało mi się spać. Wizyta u lekarza, wykonanie odpowiednich badań postawiły kropkę nad „i”.
- Obecnie mam chorobę pod kontrolą, ale bardzo chętnie skorzystam z kilku przepisów zawartych w książce. Od czasu wykrycia u mnie choroby nasza kuchnia jest zdrowa, oparta na zbilansowanej diecie. Radzę jednak, by nie szukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania w internecie, a u specjalistów – wyjaśnia pacjentka.
Co ciekawe autorka książki każdy przepis wypróbowała, a efekt swoich kulinarnych umiejętności sfotografowała.
Źródło: SUM