Śniadanie to podstawa. Proponujemy pastę z bobu.
Składniki:
1/2 kg świeżego bobu
zioła: majeranek, cząber
sok z jednej limonki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
łyżka cukru
sól, pieprz
dobra oliwa
Przygotowanie:
Ugotujcie bób: w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wody powinno być dwa razy tyle co bobu. Pod koniec gotowania dodajcie łyżeczkę majeranku i odrobinę cząbru (tak ugotowany bób będzie miał wspaniały aromat) oraz odrobinę soli. Bób gotujcie około 20 minut. Odcedźcie i przelejcie go zimną wodą. Teraz najgorsza część - musicie obrać bób ze skórki.
Szalotki pokrójcie w drobną kostkę i zalejcie sokiem z limonki - odstawcie na 1/2 godziny. Do bobu dodajcie sól, pieprz, wyciśnięty czosnek oraz szalotki. Rozetrzyjcie na gładką masę, dodając oliwę - tyle by powstała pasta. Jeśli lubicie wyraźnie wyczuwalne kawałki bobu nie miksujcie pasty. Wystarczy jak rozetrzecie bób drewnianą łyżką. Pastę możecie podawać na grzankach. Posypać pieprzem, polać oliwą, a także udekorować całym ugotowanym bobem i rukolą.
Dlaczego warto jeść bób? Bób jest bogatym źródłem białka, kwasu foliowego, potasu i błonnika.
Polecany jest osobom z nadciśnieniem i niedokrwistością. Jako naturalne źródło lewodopy może być wykorzystywany w leczeniu choroby Parkinsona.
Sprawdźcie wartości odżywcze ugotowanego w wodzie z solą bobu na 100 g:
Wartość energetyczna - 110 kcal
Białko - 7,60 g
Tłuszcz - 0,40 g
Węglowodany - 19,65 g
Błonnik - 5,4 g
Witaminy
Witamina C – 0,3 mg
Tiamina – 0,097 mg
Ryboflawina – 0,089 mg
Niacyna - 0,711 mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6 - 0,072 mg
Kwas foliowy - 104 μg
Witamina A – 1 μg
Witamina K - 2,9 μg
Minerały
Wapń – 36 mg
Żelazo - 1,50 mg
Magnez - 43 mg
Fosfor - 125 mg
Potas - 268 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 1,01 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference