Przyszła matka, która źle się odżywia naraża swoje dziecko na problemy ze zdrowiem. U takich dzieci występuje większe ryzyko otyłości chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i alergii.
Dlatego jeszcze przed planowaniem ciąży przyszłe matki powinny zacząć dobrze się odżywiać.
– Przygotowanie do ciąży to przede wszystkim kwestia zgromadzenia tych składników, które będą potrzebne w okresie ciąży i których tak szybko nie da się uzupełnić w trakcie jej trwania. Wtedy możemy uzupełnić to, co wpływa bezpośrednio na rozwój dziecka. Niedobory, które mogą w międzyczasie się pojawić, a które są związane z brakiem zapasów w organizmie rzeczywiście bardzo szybko narastają i mogą prowadzić do różnego typu zaburzeń – mówi dr Grzegorz Południewski, specjalista ginekologii i położnictwa.
Ginekolog dodaje, że kobiety ciężarne powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość, ale również na ilość spożywanych produktów. Matki powinny jeść nie za dwoje, tylko dla dwoje.
Źródło: newseria
Przeczytaj również: Jak powinny odżywiać się kobiety w ciąży?