Każdy dzień stawia przed dziećmi wyzwania związane z odkrywaniem otaczającego je świata. Zdecydowanie potrzeba do tego sił! Kluczowe jest więc dostarczenie młodym organizmom odpowiedniej ilości energii i składników, które pozwolą im uczyć się i prawidłowo rozwijać. Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży dieta najmłodszych powinna być zbilansowana i uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Zdecydowaną większość powinny stanowić warzywa i owoce – to one uznawane są za podstawę zdrowej diety – do tego pełnoziarniste produkty zbożowe oraz 3-4 porcje mleka, które można zastąpić np. jogurtem naturalnym. Na szczycie Piramidy, a więc wśród produktów, których spożycie powinno być proporcjonalnie mniejsze, znajdują się m.in. mięso, ryby, jaja oraz tłuszcze. Należy także pamiętać o prawidłowym nawodnieniu organizmu, a także aktywności fizycznej, która u najmłodszych jest niezwykle ważna.
Co z tym mlekiem?
Waga nabiału w kontekście zrównoważonego stylu życia w szczególny sposób doceniana jest w Dzień Mleka, który – jak Dzień Dziecka – obchodzony jest 1 czerwca. Święto ustanowione w 2001 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ma na celu podkreślenie zalet i ugruntowanie pozycji produktów mlecznych jako wysokiej jakości pożywienia. Sięganie po szklankę mleka niesie korzyści zdrowotne, jednak dodatkową wartością dla rozwijających się organizmów naszych dzieci będzie sięgnięcie – w ramach rekomendowanych w Piramidzie porcji – także po fermentowane produkty mleczne, np. jogurt naturalny. Dlaczego? Sprawdźmy!
Źródło wapnia, białka… i nie tylko!
Jogurty naturalne to wartościowe źródło wapnia, białka oraz witaminy D. Są to składniki odżywcze kluczowe w rozwoju młodych organizmów. Powszechnie wiadomo, że wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Badania wskazują, że regularne spożywanie jogurtów przez osoby rozwijające się wpływa m.in. na zwiększenie gęstości mineralnej ich kości. Zaobserwowano, że u dzieci w wieku przedszkolnym efekt może pojawić się po zaledwie dziewięciu miesiącach od wprowadzenia do ich diety jogurtów, serwowanych przez pięć dni w tygodniu. Dodatkowo, wapń bierze udział w przewodnictwie bodźców nerwowych czy kurczliwości mięśni. Dla mięśni znaczenie ma również białko, którego jogurty są cennym źródłem. Odgrywa ono bowiem rolę w funkcjonowaniu tkanki mięśniowej. Zarówno białko, witamina D, jak i wapń są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto, witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, co dla młodych organizmów jest niezwykle istotne. Należy pamiętać, że ważna jest zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia.
Zdrowe brzuchy
Jogurty warto włączyć też do swojej diety, bo kryją w sobie coś jeszcze. Coś, czego nie znajdziemy w szklance mleka. Są to probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich ilościach, przynoszą korzyści zdrowotne. Warte uwagi są jogurty naturalne, gdyż zawarte w nich żywe kultury bakterii jogurtowych poprawiają trawienie obecnej w produkcie laktozy u osób mających z tym trudności.
Jak powstał jogurt?
Dbałość o zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci wpisana jest w dziedzictwo Danone, producenta wysokiej jakości produktów mlecznych i pochodzenia roślinnego. W 1919 roku Isaac Carasso rozpoczął historię marki, tworząc swój pierwszy jogurt naturalny, by pomóc dzieciom cierpiącym na infekcje jelitowe. Zainspirowany badaniami Ilji Miecznikowa, jednego z badaczy francuskiego Institut Pasteur, dotyczącymi fermentacji mlekowej, połączył żywe kultury bakterii z mlekiem i otrzymał znany dzisiaj wszystkim jogurt. Sprzedawany początkowo w aptece produkt szybko zyskał amatorów, a jego sprzedaż rozpoczeła się także w sklepach na całym świecie. Obecnie marka Danone kontynuuje tradycję, kultywując wartości przyświecające jej powstaniu.
Źródło: Materiał prasowy