Dieta MIND – antidotum na choroby neurodegeneracyjne
Według badań CBOS co trzeci Polak jest na diecie. Najczęściej chodzi o zmniejszenie wagi, wyeliminowanie pokarmów powodujących alergie lub obniżenie poziomu cukru lub cholesterolu we krwi. Dziś wiadomo, że nie istnieje żadna uniwersalna dieta, która tak samo skutecznie sprawdza się u każdego, choć cel jej stosowania bywa taki sam. Pewne jest jednak, że żywność, jej jakość, sposób przygotowania, częstotliwość i porcje jedzenia mają znaczenie dla poprawy zdrowia w wielu aspektach. We współczesnej dietetyce najważniejsze jest to, by każda z diet skrojona została na miarę potrzeb danej osoby, z uwzględnieniem jest stanu zdrowia i stylu życia. W związku z tym często w dążeniu do najlepszych rezultatów eksperci łączą różne nurty i kierunki. Pozwala to na maksymalną skuteczność i komfort przebywania na diecie. Jednym z przykładów jest dieta MIND, której celem jest poprawa funkcjonowania układu nerwowego i mózgu stworzona na podstawie uznanej za doskonałą diety śródziemnomorskiej i diety DASH. Jej działanie zostało potwierdzone badaniami naukowymi.
Dieta MIND - Mediterranean - DASH Intervention for Neurodegenerative Delay uznawana jest za jedną z najzdrowszych i bardzo łatwych w stosowaniu. Polega na przygotowaniu posiłków z 15 określonych grup pokarmów. Liczenie kalorii nie jest w niej ważne, choć oczywiście nie należy przestrzegać dziennego zapotrzebowania. Jej ogromną zaletą jest brak surowych restrykcji, produktowych i energetycznych. Z diety DASH czerpie najlepsze inspiracje jeśli chodzi o profilaktykę i leczenie chorób krążenia oraz wysokiego ciśnienia. Z diety śródziemnomorskiej całą resztę. Jej twórczyni prof. Martha Clare Morris, epidemiolog z Rush University Medical Center w Chicago postawiła sobie za cel nie tylko ochronę całego organizmu, ale przede wszystkim mózgu, który jest najważniejszym organem zarządzającym wszystkimi procesami życiowymi. W proponowanej przez nią diecie, na podstawie wieloletnich badań różnych produktów odżywczych, skupiła się przede wszystkim na ich wpływie na układ nerwowy. W diecie zalecane są przede wszystkim produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, witaminy, flawonoidy, karotenoidy, kwas alfa-linolenowy (należy do rodziny kwasów tłuszczowych omega-3, podobnie jak EPA i DHA) i błonnik. Zwiększenie w diecie tych składników korzystnie wpływa na pracę mózgu.
Pięcioletnie badania potwierdzają, że stosowanie diety MIND przyczynia się do profilaktyki Alzheimera i łagodzenia skutków chorób demencyjnych. Zostały one przeprowadzone na grupie 926 pacjentów w wieku od 59 do 98 lat. Zaobserwowano, że u osób, które dokładnie przestrzegały zasad diety, ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera spadło o 54 proc. Autorka badań, dr Morris zastrzega jednak, że do ostatecznego potwierdzenia efektywności diety w profilaktyce diety najcięższych schorzeń neurodegradacyjnych potrzebne są dalsze badania. Tymczasem wstępne wyniki są na tyle rokujące, że zdecydowanie zachęcają do podejmowania kolejnych analiz. Dziś można już z pewnością potwierdzić, że sposób jedzenia proponowany w diecie MIND pozytywnie wpływa na stan umysłu. Akcentem, który zapewne ucieszy wielu jest lampka wina zalecana raz dziennie. W tym wypadku niewielka ilość alkoholu pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Całkowita jego eliminacja nie jest korzystna dla osób stosujących tę dietę.
Komponowanie menu polega na wyborze produktów spośród podzielonych na 15 kategorii grup produktów spożywczych. Z tym, że 10 kategorii to produkty bezwzględnie zalecane a pięć to produkty, których spożycie należy ograniczyć, ale nie eliminować. Szczególny akcent należy położyć na zielone warzywa i w optymalnej wersji spożywać je trzy razy dziennie. Do tego inne raz dziennie, podobnie jak owoce. Podobna częstotliwość dotyczy produktów pełnoziarnistych. W diecie MIND ważne są orzechy i nasiona roślin strączkowych. Warto również włączyć do swojego menu owoce jagodowe, przynajmniej w sezonie. Jeśli chodzi o mięso, to zalecany jest drób i tłuste ryby morskie jako nieocenione źródło kwasów tłuszczowych omega -3, EPA i DHA, Mają one kluczowy wpływ na układ nerwowy i działają ochronnie na układ krążenia. Jako tłuszcz najlepsza jest oliwa z oliwek, którą można stosować bez ograniczeń albowiem jest to najlepsze źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Powinna stać się podstawowym tłuszczem używanym w diecie. Z kolei produkty, które warto ograniczyć to czerwone mięso - do czterech porcji w tygodniu, masło i margarynę, słodycze, w tym ciasta i produkty smażone oraz fast food.
Dieta MIND może być stosowana przez każdą osobę jako prawidłowy, zdrowy i zrównoważony sposób odżywiania się. Jest szczególnie polecana również dzieciom i młodzieży ponieważ pozytywnie wpływa na rozwój mózgu. Okazuje się na podstawie obserwacji, że dieta rozpoczęta nawet w późnym wieku przynosi efekty. Według autorki ten sposób odżywiania się ma korzystne działanie na osoby spędzające dużo czasu na pracy umysłowej i pomaga zachować funkcje poznawcze na dobrym poziomie, sprawność intelektualną oraz opóźnia procesy starzenia całego organizmu.