Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Probiotyki wspierają zdrowie. Te naturalne są w podstawowych produktach spożywczych

MedExpress Team

Piotr Wójcik

Opublikowano 7 października 2024 10:23

Probiotyki wspierają zdrowie. Te naturalne są w podstawowych produktach spożywczych - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock/Getty Images
– Probiotyki to dobroczynne bakterie, wspierające naszą odporność. Działają korzystnie także na układ nerwowy, hormonalny oraz mogą być pomocne w walce z otyłością – przypomina Główny Inspektorat Farmaceutyczny. Naturalne probiotyki są wokół nas. Warto o nich pamiętać i włączyć je do swojej diety.

Mianem probiotyków nazywamy podawane doustnie, wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej.

„Probiotyki korzystnie wpływają na objawy, takie jak: bóle brzucha, wzdęcia, odbijanie, gazy, zaparcia na przemian z biegunką czy śluz w stolcu” – wskazuje GIF.

Probiotyki pomagają odbudować i przywrócić fizjologiczną równowagę flory bakteryjnej jelit. Bezpośrednio wpływają też na reakcję immunologiczną naszego organizmu. Są także nieocenionym sprzymierzeńcem pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Okazuje się jednak, że wspierają również walkę z otyłością. Dzieje się tak m.in. z uwagi na to, że ograniczają wchłanianie komórek tłuszczowych, zwiększają uczucie sytości, wpływają na poziomu cukru we krwi po posiłku, a także dobroczynnie wpływają na perystaltykę jelit.

Coraz popularniejszym typem probiotyków są natomiast psychobiotyki. Wspierają one pracę układu nerwowego poprzez syntezę neuroprzekaźników, obniżenie stężenia kortyzolu, znanego jako hormon stresu, a także nasilenie syntezy komórek przeciwzapalnych. Psychobiotyki mają znaczenie w leczeniu i zapobieganiu niektórym zaburzeniom psychicznym. Zmniejszają np. jedną z przyczyn depresji – niedobór kwasu gamma-aminomasłowego.

Chcąc zapewnić podaż probiotyków możemy sięgnąć po preparaty apteczne, najlepiej jeśli są one przebadane klinicznie. Warto jednak przede wszystkim włączyć do swojej diety naturalne probiotyki, takie jak jogurt, kefir, kiszoną kapustę czy kwas chlebowy.

Podobne artykuły

Leszek Borkowski

Probiotyki w neonatologii

11 września 2023
86498561
Przegląd prasy

Dane pomogą skuteczniej leczyć

12 listopada 2019
iStock-984797128
2 maja 2019

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także

iStock-1196242776

Dziś Światowy Dzień Żywności

16 października 2024
iStock-1313323534
12 października 2023
164144237
Jak odżywiają się Polacy

Veganuary: w nadmiarze mięso szkodzi zdrowiu

16 stycznia 2024
iStock-888015998
Europejski Dzień Śniadania

Jak sprawnie, zdrowo i smacznie przygotowywać śniadania?

22 kwietnia 2024
diety

Talerz Polaka

30 kwietnia 2024